ایزوسیانات
ایزوسیانات (Isocyanate)، با عنوان دی ایزوسیانات شناخته شده و یک ترکیب شیمیایی بسیار واکنش پذیر با فرمول عمومی –N=C=O است. ایزو ها در واکنش با پلی یول ها دسته ای پلی اورتان را سنتز می کنند که این مواد، کاربرد زیادی در تولید فوم پلی یورتان دارند. علاوه بر این، Isocyanate جهت ساخت فوم، الیاف، روکش رنگ، صنعت اتومبیل، تعمیر اتومبیل، مواد عایق ساختمانی و پلی اورتان مورد استفاده قرار می گیرد. ایزوسیاناتها مونومرهای مهمی هستند که در طیف وسیعی از واکنشهای شیمیایی شرکت میکنند. به عنوان مثال میتوانند با آمینها، الکلها، مرکاپتانها، آب، کربوکسیلیک اسید و حتی با خودشون واکنش داده و به فرمهای دیمرها (اوردتیونها) و تریمرها (ایزوسیانوراتها) را تشکیل میدهند یا می توان آنها را به پلی ایزوسیانات پلیمریزه کرد.
نحوهی تولید ایزوسیانات
متداولترین روش سنتز ایزوسیانات فسژن (Phosgene Route) می باشد که نخستین بار توسط Hentschel در سال 1884 ابداع شد. این روش شامل دو مرحله می باشد:
- 1 - تشکیل کلرید کاربامیک
- 2 - حذف دو مولکول اسید کلریدریک
از آنجا که کنترل روش فسژن ممکن است خطرناک باشد، روش دیگری به نام فسژن-فری نیز برای سنتز ایزوسیانات وجود دارد. در این روش، سنتز با نیتروبنزن آغاز میشود. سپس اتیل یورتان مستقیماً از مونوکسیدکربن و اتانول تشکیل میشود. یورتان توسط یک کربونیلاسیون دیمره میشود و سر انجام با حرارت دادن، یورتان به ایزوسیانات و الکل تجزیه میشود.
کاربردهای ایزوسیانات
ایزوسیاناتها با الکلها (هیدروکسیل) واکنش می دهند و پلیمرهای پلی یورتان را تولید میکنند. از سری این محصولات میتوان به فوم های پلی یورتانی، الاستومرهای ترموپلاستیک، الیاف اسپندکس، رنگهای پلی یورتانی و… اشاره نمود.
انواع ایزوسیانات
پرکاربردترین ترکیبات، دی ایزوسیاناتها هستند که حاوی دو گروه ایزوسیانات و پلی ایزوسیانات ها که معمولاً از دی ایزوسیاناتها گرفته میشوند و ممکن است حاوی چندین گروه ایزوسیانات باشد. دی ایزوسیاناتها را میتوان به دو دستهی کلی تقسیم بندی کرد:
- 1 -دی ایزوسیانات آروماتیک
- 2 - دی ایزو سیانات آلیفاتیک
شرکت تک فوم پارسه به دلیل همکاری با برندهای معتبر اقدام به واردات این محصول از معتبرترین برندهای خارجی نموده است و با قیمتی مناسب به مشتریان خود ارائه می نماید.